Fotbalové MS v Jižní Africe vzbuzuje v mnohých lidech nedůvěru. Nicméně Afričané jsou nadšeni a slibují světu velkolepý turnaj. Naplní se to, co si pořadatelé od šampionátu slibují?

Ekonomika
Podle předpovědí vynese šampionát Jihoafrické republice 7,6 miliardy dolarů. Má pomoci vytvořit několik tisíc nových pracovních míst a zemi podpořit v ekonomickém růstu. Díky šampionátu navíc JAR vybudovala hustou dopravní síť, zmodernizovala letiště, hotely a stadiony.

Návštěvnost
Organizátoři slibují, že většina zápasů bude vyprodána. V současné době bylo prodáno více než dvě třetiny lístků a první zápasy naznačily, že fotbal v Africe skutečně táhne. Ceny lístků byly přizpůsobeny místním podmínkám a nejlevnější vstupenky se dají sehnat za 20 dolarů. Největší stadion Soccer city pojme až 95 000 diváků a jeho rekonstrukce stála 320 miliónů eur.

Atmosféra
Oslavné tance, extravagantní oblečky a burácející zvuk tzv. vuvuzel. Tak vypadá fandění v podání Afričanů. Hlavně zvuk podobný troubení slonů bude hráčům znít v uších asi ještě dlouho po turnaji. Po prvním zápase si brankář Jihoafrické republiky Itumeleng Khune stěžoval, že vuvuzely nebyly tolik slyšet. Přesto se očekává, že místní fanoušci vytvoří během mistrovství atmosféru, kterou fotbal ještě nezažil.

Bezpečí
Největší obavy z šampionátu vzbuzuje otázka bezpečnosti. Ještě před samotným zahájením bylo přepadeno několik zahraničních novinářů a fotbalistům Řecka někdo z hotelu ukradl 1000 eur. Pořadatelé přesto ujišťují, že mají vše pod kontrolou. Na bezpečnost účastníků bude dohlížet 41 tisíc policistů.